Sivertsen Project

Thor, Mats og Rasmus Sivertsen er fra Inderøy, og har alle tre bemerket seg med kraft på hvert sitt område. Thor er far og Mats og Rasmus hans sønner.
Utstillingen ble vist ved Nils Aas Kunstverksted under Soddjazzfestivalen i Inderøy mellom 26. april og 13. mai 2018. Sivertsen Project i Ledangsgalleriet er en fortsettelse av denne utstillingen i utvalg.

Mats Sivertsen - ALIENS
Mats Sivertsen - ALIENS

Mats Jørgen Sivertsen (1974, Inderøy) er samtidskunstner, tegneserieskaper, animatør, filmskaper og digital installasjonskunster. Han er og frontmann i Yobrepus, et alternativ rock band. Mats tok Bachelor i Visual Communication Design ved Middlesex University i London 1995-98, og Master i Digital Art ved Maryland Institute College of Art i Baltimore, Maryland 2006/07.

Mats har gitt ut flere grafiske bøker, som Kong Lov i 2012, Sykdommen! i 2002 og Boka om Tombo i 2001. Er forfatter og regissør bak kortfilmen Minuet, 2014, og deltatt på en rekke utstillinger i ut og innland.

Mats arbeider på den internasjonale scenen, med performance, installasjon og digital kunst. Menneskets integrering med teknologi er et gjentagende tema i Mats sine bilder og filmatiske arbeider. Arbeidene blir nærmest personifiseringer, ofte med seksuelle undertoner, av teknologiske fremtidsobjekter. De kan tolkes som en del av en større sammenheng, der han ser på om teknologien tilfører noe eller belaster mennesket.

Thor Sivertsen - Animasjonsprosess FUGLENE  ​
Thor Sivertsen - Animasjonsprosess FUGLENE ​

Thor Sivertsen (1950, Inderøy) er animatør og illustratør og grafiker. Han var blant de mest sentrale aktørene i det norske animasjonsmiljøet på 1970- og 80-tallet, med klassisk tegnefilm som spesialitet. Før han begynte i filmbransjen arbeidet han flere år som lærer. Ved siden av lærerutdanning og utdanning innen drama, teater og film har Sivertsen også grunnkurs i reklametegning fra Trondheim Yrkesskole.

I 1990 grunnla han animasjonsfirmaet AnimaThorFilm. Her laget han tilsammen fem kortfilmer og har produsert en rekke reklamefilmer, vignetter, tegnefilminnslag for TV, i tillegg til animasjoner og design. Sivertsen har også arbeidet på produksjonene av Gurin med Reverompa (1998), Resan til Melonia (1989) og Kurt blir grusom (2008). Sistnevnte co-regisserte Sivertsen med sønnen Rasmus Sivertsen. Sivertsen jobber både etter etablerte klassiske produksjonsmetoder og digitalt. I 1994 mottok Thor Sivertsen Midt-Nordens kulturpris for sitt arbeid med animasjon og tegnefilm. I tillegg til alt dette har vi sett Thor tidligere her ved Nils Aas Kunstverksted, gjennom et utstillingsstipend i forbindelse med Midt-Nordisk Kunstfestival, i 2014. Der viste han grafiske arbeider i fotopolymer.

Thor Sivertsen viser flere utsnitt fra sitt arbeid, fra de tidlige animasjonene til prosjekter han arbeider med i dag. Utstillingen kan sees på som en tidslinje med ulike metoder for animasjon. Thor viser både originaltegninger, prosess kombinert med ferdige animasjoner på skjerm.

Rasmus Sivertsen og Thor Sivertsen - Kurt Blir Grusom / Foto: Siv Hilde Meen
Rasmus Sivertsen og Thor Sivertsen - Kurt Blir Grusom / Foto: Siv Hilde Meen

Rasmus Andre Sivertsen (1972, Inderøy) er filmregissør og animatør. Han er utdannet ved animasjonslinjen ved Høgskolen i Volda og har regissert seks spillefilmer, alle animasjonsfilmer. Han debuterte med Kurt blir grusom i 2008. Han har vunnet Amandaprisen i kategorien «Beste barnefilm» for Pelle politibil på sporet i 2013 og Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa i 2014. Rasmus er også regissøren bak Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin i 2015, og Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa i 2015. Med andre ord, Rasmus er en av våre mest solide filmregissør og animatører.

I Soddjazzutstillingen ved Nils Aas Kunstverksted viste Rasmus frem dukker og kulisser fra Flåklypa-trilogien, fulgt av en bakomfilm. Men i denne utstillingen et det kun tegninger/animatic og animasjon av Kurt blir grusom, i samarbeid med Thor Sivertsen, som vises.