ANNE-KARIN FURUNES

DARKNESS ILLUMINATED

Åpning/ Opening 29.06. kl. 13:00

Anne-Karin Furunes har utviklet sin perforerte billedteknikk siden tiden ved Kunstakademiet i Trondheim 1993-94. Hun brukte et solid ti-år til utdanning i både kunst og arkitektur, studerte kunst i både København, Trondheim og Oslo, og arkitektur i Trondheim, Oslo og London. Hun ble både arkitekt og kunstner, men valgte kunsten.

Den særpregede perforerings teknikken startet med forsøk der hun “fremkalte” bilder gjennom å fjerne deler av flaten. Fra dette utviklet hun etter hvert en teknikk der små bilder ble transformert til store hullbilder. Dette som en manuell prosess der hun hugget ut hullene i lerret for hånd. Hun har siden da utviklet og utforsket teknikken gjennom sitt kunstnervirke.

Arkitektur er fortsatt viktig i Furunes sine arbeider. Verkene er mer enn selvstendige bilder på en vegg. Det handler om å skape nye rom, og i høy grad om å jobbe med lys på det konkrete stedet hvor bildene skal vises. I noen av arbeidene er det selve fraværet av lys som danner bildet. Ved bruk av perforerte ark og lys, dannes skygger av portretter på veggen bak.

Det blir derfor veldig interessant å se hvordan hun i Nils Aas Kunstverksted, med et så særpreget gallerirom, vil ta plass og installere sin utstilling sommeren 2019.

Foto: ArtSceneTrondheim
Foto: ArtSceneTrondheim
Foto: ArtSceneTrondheim
Foto: ArtSceneTrondheim
Foto: ArtSceneTrondheim
Foto: ArtSceneTrondheim

Anne-Karin Furunes sitt arbeid som billedkunstner er omfattende, hun produserer utstillinger for den skandinaviske kunstscenen og internasjonalt. Nils Aas Kunstverksted er derfor svært takknemlig for å høre at hun ser frem til å være vår sommerutstiller! Det ligger vel en respekt der, for det Nils Aas har skapt på Inderøy.

Utstillingen har derfor også fått ny åpningsdato. En annen utstilling i New York, krasjer med den opprinnelige planen om åpningsdato i Nils Aas Kunstverksted. Utstillingen flyttes derfor en uke frem i forhold til hva det står det trykte årsprogrammet, og åpner 29. juni, med Anne-Karin Furunes tilstede!

Anne-Karin Furunes (f. 1961 i Ørland) er professor i Billedkunst ved NTNU, og tidligere instituttleder ved KIT og prodekan ved AB-fakultetet (2007-09). Hun har sin utdannelse fra The Royal Academy of Art, København (1983-84), Kunstakademiet i Trondheim (1993-94), og er i tillegg arkitekt med utdannelse fra Arkitekthøyskolen i Oslo (under Sverre Fehn (1984-85), og The Architectural Association i London (1988).

Furunes har vært yrkesaktiv billedkunstner siden 1994, med lang erfaring innen utstillingsvirksomhet nasjonalt og internasjonalt. Hun er innkjøpt blant annet av Nasjonalmuseet (Oslo), Trondheim Kunstmuseum, Norsk Kulturråd, KIASMA Finland, Museet Palazzo Fortuny, Venezia, MAD Museum, New York. Har gjort en rekke offentlige verk nasjonalt og internasjonalt; som eksempelvis Nye Nasjonalteatret Stasjon Oslo, Deutsche Bank/Foster Building, Sydney, Umedalen skulpturpark, Sverige, Borås Skulpturpark.