Stipendutstilling MNK

Erlend Peder Kvam // Wenche Kvande
Vinnere av festivalutstillingens hovedstipend ved MNK 2018 og 2019.

Om MNK og Festivalutstillingen
Midt Nordisk Kunstfestival (MNK), arrangeres på Sund Folkehøyskole, Inderøy, hvert år. Kunstfestivalen er et kulturelt møtepunkt mellom profesjonelle instruktører og deltakere, mellom forskjellige kunstuttrykk og teknikker, mellom amatør – og profesjonell kunst. Festivalen består i hovedsak av kunstkurs, og andre arrangementer, men har i tillegg en åpen festivalutstilling. Utstillingen bedømmes av en jury som deler ut flere stipender. Hovedstipendet er delt utstillingsplass i regi av Nils Aas Kunstverksted som også bidrar med ungdomsprisen.

Erlend Peder Kvam (f.1994) fra Inderøy, er vinner av festivalutstillingens hovedstipend ved MNK 2018. Kvam bor og arbeider i Oslo, og har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Oslo, BA Grafisk Design og Illustrasjon (2015-18), Hochschule für Grafik und Buchkunst, Leipzig (Erasmus) (2017-18) og Nordland Kunst– og Filmfagskole (2013-15)

Formatet er et lekent, noe absurd og sært tegneserieunivers. Sært som i særegent, for Kvam har en strek og et formspråk det kan virke som tilhører både fortid og fremtid på en gang, og ulikt på mange måter det vi kanskje ser for oss når vi hører betegnelsen tegneserie. Han har allerede opparbeidet seg en solid kundegruppe, med oppdrag for både Bloomberg Businessweek, Pom Poko, Medium Editorial, Courrier International, Yokoland, Myra, Kulturrådet, Dagbladet, Egmont, Agder Teater, SoddJazz m.f.

Om påvirkningen hjemmefra har Erlend Peder Kvam uttalt:

"Kanskje det viktigste var da jeg jobbet på et galleri på Inderøy (Nils Aas Kunstverksted red.anm.) da jeg var rundt 15 år. Han som var gallerist var veldig tegneserieinteressert, og vi lagde en utstilling med Bendik Kaltenborn, Christopher Nilsen, Lars Fiske, Anna Fiske og den gjengen der. Han kjøpte inn alle bøkene fra No Comprendo Press i museumsbutikken, så på jobb leste og oppdaget jeg tegneserier jeg ikke hadde sett før, som Dongery. (Intervju, Natt og Dag, 2018)

Erlend Peder Kvam
Erlend Peder Kvam
Erlend Peder Kvam
Erlend Peder Kvam
Erlend Peder Kvam
Erlend Peder Kvam

Wenche Kvande (f. 1954) er vinner av festivalutstillingens hovedstipend ved MNK 2019, og bor og arbeider i Trondheim. Kvande er utdannet pedagog med 3-årig førskoleutdanning og senere hovedfag i pedagogikk med emne persepsjon, og har 20 års praksis i skoleverket. Hun har arbeidet med egen produksjon av grafikk og tekstil siden 2010.

Kvande viser et utvalg grafiske arbeider, både tresnitt, silketrykk, linosnitt, litografier og koldnål. Uttrykket er forenklede motiver, hentet fra naturen, aktiviteter, mote og andre kulturelle inspirasjonskilder.

Om inspirasjonen til eget arbeid forteller hun:

«På 70-tallet lærte jeg selv plantefarging, å karde og spinne ull, bindingslære, veving, mønsterforming og søm. 2 år i nydelige Jølster, med Astruptunet, løvskogen, fjell og foss like ved. Jeg bodde i en tømmerhytte på Jølstratunet hos gamle fru Eikaas. Drømmen var å bli tekstilkunstner. Tilfeldighetene gjorde at jeg ble førskolelærer, og hadde stor glede av jobbe med barn i mange år. De inspirerte meg hver dag i leken med fantasi og skaperevne, vi hadde mange fine prosjekter sammen.»

Wenche Kvande - Trenitt
Wenche Kvande - Trenitt
Wenche Kvande - Koldnål
Wenche Kvande - Koldnål
Wenche Kvande - Litografier
Wenche Kvande - Litografier