SANDØY / YSTAD

GUNNHILD UDDU YSTAD & KRISTINE ROALD SANDØY

Kristine Roald Sandøy (f. 1982, Vigra) er utdannet billedhogger med mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo med hovedvekt på metall. Sandøy er et frisk pust inn i Norsk skulptur. Balanse og gravitasjon er grunnleggende elementer i hennes arbeider, som på poetisk vis utforsker materialets egenskaper i møte med omgivelsene. Hennes balanseskulpturer stiller spørsmål om bevegelighet, men står i utgangspunktet stille – til de blir påvirket av publikum.

Eg er opptatt av møtet mellom publikum og verk, og eg er ute etter å skape spenning mellom desse to partane. Eg legger stor vekt på sjølve skapinga av ein skulptur for å gi den personlighet gjennom mitt formmessige vokabular.

Sandøy har deltatt på en rekke utstillinger i hele Norge, og i tillegg til sine installasjoner har hun også jobbet med scenografi i flere prosjekter. Hun vant Anders Jahres Kulturpris for yngre kunstnere i 2011.

Tekst om Ystad under bildene.

Kristine Roland Sandøy - Days that changed
Kristine Roland Sandøy - Days that changed
Gunnhild Uddu Ystad - Installasjon modell
Gunnhild Uddu Ystad - Installasjon modell

Gunnhild Uddu Ystad (f. 1979 Inderøy) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, med en Bachelorgrad innen Grafikk og Mastergrad med fordypning innen tegning.

Ystad arbeider med tegning og strek som sitt faste grunnlag for kunstnerisk utforskning. Hun eksperimenterer bredt med ulike tilnærminger til tegning som form. Tar inn ulike materialer og teknikker på papir, og videre inn i ulike sammensatte elementer i rom. Resultatet blir en sammensmeltning mellom installasjon og scenografi, der landskapet ofte er et gjentagende tema. Tegningen nærmest vokser og gror, ut i rommet der linjer og strek form og flate utspiller seg i ulike tredimensjonale materialer.

«Jeg ser på mine installasjon som en voksende organisme, hvor jeg tegner og maler med ulike objekter. Som tre, ståltråd, readymade, papir, og skulpturelle elementer.»

Installasjonene er sterkt knyttet til rommet hun arbeider i, og arbeidene blir til i interaksjon med omgivelsene. En del av utstillingen vil derfor utvikles som en direkte observasjon under utstillingsperioden, dvs. under Soddjazzfestivalen som går av stabelen samme dag utstillingen åpnes.