Nils Aas - Liv og virke

Nils Aas Kunstverksted sin faste utstilling Liv og Virke ble utformet i 1996 av kunstneren selv.

Liv og Virke består av en tredimensjonal selvbiografi med sterke fortellende og biografiske elementer, langs den ene veggen i galleriet. Her forteller Nils Aas gjennom skulptur, installasjoner og ulike objekter, om barndom, læretid, prosess og arbeidet i verkstedet.

Det er utformet en egen guide som følger utstillingen; Nils Aas - Liv og virke, som alle våre gjester kan ta med seg når de opplever utstillingen. Denne guiden finnes både på norsk, engelsk, tysk og fransk.

Skankstein - Nils Aas Liv og virke

Skankstein - Nils Aas Liv og virke

Reodor Felgen - Nils Aas Liv og virke

Reodor Felgen - Nils Aas Liv og virke

Rembrandt - Nils aas Liv og virke

Rembrandt - Nils aas Liv og virke

Sentralt plassert midten i rommet står det ikoniske verket Bauta, en delvis massiv skulptur i blandingsved. Skulpturen ble reist til åpningen i 1996, som en takk til fiskere og håndverkere på Straumen. Bautaen er bygget opp av ved i selje, bjørk og or.

Nils Aas sin kunstproduksjon strekker seg fra det intime til det monumentale, fra det figurative til det abstrakte, og fra papir til stål. Nils Aas var en kunstner med en enorm spennvidde og materialbeherskelse.

Nils Aas fikk sitt gjennombrudd som skulptør i 1967 da han vant konkurransen om monumentet over Kong Haakon VII. Den relativt unge billedhuggeren Aas gikk forbi flere av sine eldre kolleger, og konkurransen fikk med dette preg av å utgjøre et generasjonsskifte. Monumentet var det første større arbeid fra Aas, og regnes som et hovedverk i norsk skulptur i etterkrigstiden.

I en nisje i museet står en sammenstilling som speiler prosessens utviklingsforløp. Monumentet av Haakon VII står på 7. juni-plassen i Oslo og ble avduket på kongens 100-årsdag i 1972.

Nils Aas med monumentet over Haakon VII, og Kong Olav V, 1972

Nils Aas med monumentet over Haakon VII, og Kong Olav V, 1972