Nils Sigurd Aas

Nils Sigurd Aas, født 21. april 1933 på Inderøy, død 9. februar 2004 i Oslo, var en ledende kunstner i sin generasjon, og regnes som en av Norges aller viktigste billedhoggere. 

Her kan du se filmer og bilder fra hans kunstnerskap og lese deg gjennom det som er samlet i hans biografi.

Arbeidene hans er tilgjengelig i det offentlige rom over store deler av landet, og han er representert med sentrale verk i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og Trondheim Kunstmuseum. Han debuterte på Høstutstillingen i 1964, og fikk i 1967 for alvor sitt gjennombrudd da han vant konkurransen om monumentet over Haakon VII. Monumentet ble avduket på 7. juni plassen i Vika i Oslo i 1972.

Nils Aas - Avistegner for Arbeiderbladet 1958 - 1963, deltid frem til 1964.

Nils Aas - Avistegner for Arbeiderbladet 1958 - 1963, deltid frem til 1964.

Nils Aas - Jekta i furu, fotografert i kunstnerens verksted, Ekely.

Nils Aas - La Barca, fotografert i kunstnerens verksted, Ekely.

I konkurransen om monumentet deltok også læremestrene hans, og det særpregede kongemonumentet markerer på mange måter et generasjonsskifte i norsk skulptur.

Haakon VII regnes som et hovedverk, i tillegg til kalenderverket 12 Fortellinger, 2000. Spennet mellom disse verkene i uttrykk og dimensjon, er spennet mellom det monumentale og det intime, som på hver sin måte er til stede i begge verkene.

Nils Aas - 12 Fortellinger "Juni"

Nils Aas - 12 Fortellinger "Juni"

Nils Aas - 12 Fortellinger "Desember"

Nils Aas - 12 Fortellinger "Desember"

Verket 12 fortellinger bæres av motiver hvor månedene bæres av hver sine tablåer i bjørk, nære og gjenkjennelige. Nettopp derfor har nok dette verket blitt folkeeie i enda større grad enn de øvrige arbeidene hans.

12 fortellinger eies av Sparebank 1 SMN, og kan oppleves i bankens lokaler i Søndre gate 4, Trondheim.

Nils Aas var en svært allsidig kunstner med et stort spenn i uttrykket. Han behersket de fleste materialer like uanstrengt: tre, leire, gips, metall, ståltråd, papir. Henrik Ibsen i Bergen, 1981, er det eneste kjente verket hugget i granitt. Nils Aas hevdet at treet var foretrukne materiale, og han formet flere både monumentale og intime arbeider i tre, med sine egne hender.

Nils Aas - Haakon VII. Besøk av Kong Olav V i atelieret, vestre tårn Rådhuset 1972.

Nils Aas - Haakon VII. Besøk av Kong Olav V i atelieret, vestre tårn Rådhuset 1972.

Biografi

 

1933

Født på Inderøy 21. April 1933, sønn av møbelsnekker Ivar Aas (1904-88) og Inga Lie (1903-51). Nils Aas er nummer tre av i alt fem søsken og vokser opp i en sterk håndverkertradisjon i Straumen på Inderøy med rundt to hundre innbyggere.

1954 - 1958

Nils Aas begynner på Statens håndverk – og kunstindustriskole og studerer på reklamelinjen i fire år under Arne Bruland og Ivar Bell. Møter Tonje Strøm som begynner samtidig på bokkunstlinjen. Nils Aas fordyper seg i kalligrafi, og får tilbud fra reklamebyrå om finansiering av videre studier i kalligrafi i Holland. Ivar Bell påpeker at Aas også kunne arbeide tredimensjonalt. Innstilling til kong Olav V som beste elev. Under perioden på Statens håndverks – og kunstindustriskole livnærer Nils Aas seg på strøjobber blant annet en sommer på arkitektkontor i Steinkjer hvor han får tegne en villa som også ble bygget. Vinner Arbeiderbladets tegnekonkurranse og skandinavisk mesterskap i reklame.

1958

Tar et ekstra år som hospitant under Nils Flakstad. Flakstad er mest kjent for sitt fonteneanlegg i Haugesund og «Fisker” på Oslo rådhus østvegg. Flakstad produserte også en rekke portrettbyster. «Flakstad fikk meg til å ‘se’ tverrsnitt under modellering» sa Nils Aas. Aas blir fast ansatt i Arbeiderbladet som regner frem til 1963, deltid frem til 1964. I denne perioden bidrar han med over 2000 tegninger, portretter, illustrasjoner til reportasjereiser og politiske kommentarer.

1959

Statens kunstakademi under Per Palle Storm. Nils Aas ogTonje Strøm gifter seg. Illustrerer Alle tiders gullhøne og andre eventyr av Alf Prøysen.

1961

Assistent for billedhugger Arnold Haukeland frem til -64. Aas bistår blant annet Haukeland i å reise fontenen «Elementene» til Bærum rådhus. Tiden som Haukelands assistent er lærerik, blant annet forventer Haukeland at Aas produserte verk når han var bortreist. Resultatet av dette var skulpturen Kvinnetorso som han senere debuterte på høstutstillingen med. Haukeland sa i et intervju mange år senere at han sto i stor takknemlighetsgjeld til Nils Aas og at Aas var: «(...) et av de fineste talenter i Norsk billedhoggerkunst (...)».

Deltar på vandreutstilling: Tegneforbundet, Permanenten og Kunstneres Hus. Et av hans tidligere trearbeid, Domprost Arne Fjellbu ble spikket med utgangspunkt i et avisbilde og Memento mori i monumental bløtt rustet stål. I dag står begge hos Nils Aas Kunstverksted.

1963

Støper sin første byste i bronse av politikeren Martin Tranmæl, Arbeiderbladets redaksjon og forfatteren Johan Falkberget, Deichmanske hovedbibliotek i Oslo.

Illustrerer romanen Lykken av Lo-Johansson. Forfatteren krever omslaget inndratt i det han oppfatter det som pornografisk. Omslaget ble etter mye debatt trukket tilbake av Tiden Norsk Forlag. Deltar på UKS Vårutstilling i 1963-64.

1964

Debuterer på Høstutstillingen med Torso som erverves av Riksgalleriet, senere Museet for samtidskunst og i dag kjent som Nasjonalmuseet. Bistår Haukeland i å reise Dynamikk på Strandpromenaden i Oslo.

1965

Lager byste av forfatteren Johan Borgen som ble senere kjøpt av Gyldendal Norsk forlag.

Deltar på «Ungdomsbiennalen» på Musée d’art Moderne i Paris. Stiller ut på Kunstnernes Hus og «De unge 1965» ved Galleri 27. Lager treskulpturen Henrik VIII, (PE). Skulpturgruppe i storsalen på Frambu helsesenter, Ski. Bastant, en gallionsfigur i bronse, Fred Olsen og er for øyeblikketplassert på Hvitsten skole. Fisker, relieff i keramikk, PE. Gravsted Ivar Bell, Nordstrand kirkegård. Soloppgang, veggrelieff i bløtt og rustfritt stål, Inderøykommune.

1967

Vinner konkurransen om monumentet over Haakon VII, Kongemonumentet blir Aas sin kunstneriske gjennombrudd etter oppføringen på 7.juni-plassen i 1972. Blant 53 forslag til konkurransen om et Haakon VII monument blir Nils Aas forslag foretrukket. Monumentet var tiltenkt øverst i Haakon 7s gate, og hadde en abstrakt stålring som omslutter Kongen. Nils Aas sliter svært med dette monumentet og foreslår til slutt å flytte hele monumentet til 7.juni plassen og sløyfer stålringen. Får atelier i Oslo rådhus i forbindelse med at han vant utlysningen av kongemonumentet. Her oppholder han seg frem til 1972.

Forfatter Kristoffer Uppdal i monumentalbyste blir reist i Steinkjer. Fontene, basseng og drikkeskål i betong, Lunde skole i Skien. Aviskone, statuett for Arbeiderbladet. Tyr, Studentskipnaden i Oslo. Don Quijote, Riksgalleriet. Dronning Viktoria, PE. Solkongen i papir, PE. Stiller ut på Kunstnerens Hus og NKF utstilling i Stockholm.

1971

Monumentalarbeidet Sjømerket reises i rustfritt stål og betong på Mølleråsen i Sandefjord. Avisene kaller monumentet for dristig. Nils Aas beskrev den i følgende ordelag: «(...) en slags værhane i blinkende stål (...)»

Marc Aurelius, ståltråd, Nasjonalgalleriet. Haakon VII som admiral med hatt. Stein i mur, et inngangsparti til gamle Styrmandsforbundet i Arbindsgt., arkitekt Dag Rognlien. Gullballen, tildelt fotballag med flest poeng 70-74 i toppserien. Stiller ut på Munch museet i Oslo og Universitetets Myntkabinett.

1972

Haakon VII avdukes. Blir tildelt Oslo Bys kulturpris som yngste mottaker noensinne. Prisen tildeles en person som gjennom lengre tid har gjort en særlig fremragende innsats innen kunst, vitenskap eller annet kulturarbeid i byens eller landets kulturliv.

Deltar på biennalen i Venezia med La Barca. Deltar på utstillingen «Norsk skulptur» i Ålborg. Deltar også på utstillingen «Norsk skulptur» på Nordjyllandsk Kunstmuseum i Ålborg. Pris for lekeskulptur Krypinn. Papirskulpturen Kavaler på Nasjonalmuseet. Rallar, ståltråd, Nils Aas Kunstverksted.

1973

Har sin første separatutstilling med tegninger og noen få skulpturer går videre til Trondheim Kunstforening samme år.

Picasso, ståltråd på kobberplate, innkjøpt av Riksgalleriet. Oppreisning, basseng og kors i betong og stål, Møllendalkrematorium i Bergen. FIDEM, Fédération Internationale De La Medaille (Internasjonal Føderasjon for Medaljørene), Nils Aas sine medaljer stiles ut i Helsinki. Byste av pianisten Kjell Bækkelund, PE og skulptøren Arnold Haukeland, PE.

1975

Sol og tre (også kalt Vokster), monumentalt veggrelieff i syrefritt stål på Levanger yrkesskole. Et samarbeid med elevene ved skolen i utformingen, etter modell av Aas. Svalbardmedaljen i anledning norsk suverenitet over Svalbard i 50 år.

Vinner konkurranse om medalje til 150-års minnet for norsk utvandring til Amerika. Fontene med sjørelieff og skutemotiv, bronse og granitt blir satt opp i Rønne på Bornholm. Østersjø-serien, medaljer. Bidrar med litografi i kunstmappe til inntekt for Konvoibyen i Risør. Illustrerer Leoparden av G.T. di Lampedusa, Den Norske Bokklubben. Chaplin, statuett for Oslo kinematografer. Bragdstatuetten for Verdens Gang. Separatutstilling i Trondheim Kunstforening, stiller ut i Krakow med FIDEM og Stavanger Kunstforening.

1977

Nordisk lys, veggutsmykking, tre, Europarådet,ministerrådssal, Strasbourg. Innviet januar 1977. Rune, monumentalskulptur,hvit sement med marmortilslag, Voss husflidsskole. Uten tittel, veggrelieff ialuminium hos daværende Bonde & co, i dag Rambøll Norge AS. Stiller ut i Budapest med FIDEM. Portretterer Kjell Bækkelund i helfigur og leirskulpturen blir senere innkjøpt av Nasjonalmuseet.

1979

Politiker Martin Tranmæl, monumental i bronse ble reist i Melhus i tidl. Sør-Trøndelag. Bronsebyste av statsråd Ivar Sælen i Bergen. Knute, et monument i syrefast stål på OBOS ved Hammersborg i Oslo. Monumentet var Oslo kommunens 50-års jubileumsgave til OBOS.

Bile, rustfritt og tre, Holte-prosjekt, Oslo og lager en forstudie til Bile på Notodden. Anskaffet av Holte-prosjekt på 1980-tallet, utlånt til «Norwegian Wood», vandreutstilling.

Lager Murverksprisen, også omtalt som Leca-prisen for Murbransjens kompetansesenter. Stiller ut i Riksgalleriet og Lisboa med FIDEM. Ekteskapet mellom Tonje Strøm og Nils Aas oppløses.

1980

Monumentalskulpturen Bile i rustfritt stål blir reist på Notodden. Reiser monumentet Bumerke rustfritt stål på Steinkjer, en gave til byen som ble finansiert av Kulturrådet, Steinkjer sparebank og Steinkjer kommune. Flyver og gründer Viggo Widerøe, bronsebyste, Bodø. Stortingspolitiker, Sverre Løberg, bronsebyste, Skien. Stiller ut på Riksgalleriet, Jubileumsutstilling. Kunstnerens Hus, Lisboa med FIDEM.

Minnemedalje Sverre Marstrander, Universitetesoldssakssamling.

1981

Monumentalskulpturen Henrik Ibsen i granitt avdukes foran Den Nasjonale Scene i Bergen. Ekorn, terracotta i hundre eksemplar for Aktuell kunst. Leca-prisen for Norsk Leca.

1982

Monumentalskulpturen VM-elgen i laminert furu blir avduket i Holmenkollen. Politiker Trygve Bratteli, bronsebyste, Det norske Arbeideparti. Uten tittel, monumental i aluminium, Müller hotell, Mastemyr. Separatutstilling i Levanger Kunstforening. Gruppeutstillingen «Profiler», Kunstnerforbundet. Lager statuetten Jekta for tidligere Nord-Trøndelag fylkeskommunenespris og Takk for boken, Den norske Bokhandlerforening. Lager Kommunevåpen for Inderøy. Treskulpturene Læreren, Koret, Mitt bord, Mons (Ringkatta), Søndagformiddag og Sommer med flere stilles ut på Levanger Kunstforening. Monumentalbysten Haakon VII blir avduket av Thor Heyerdahl, Farrisfabrikken i Larvik.

1985

Deltar med blant annet monumentalverket i ved, Mile på Festutstillingen til Galleri F15. Kunstkritiker Halvor Flor beskriver verketsom består av kjøkkenved som en reaktorform. Gallerieier Lars Brandstrup, bronsebyste, Galleri F15. Monumentalskulpturen Feste, marmor, Norges Bank. Forfatter og politiker C.J. Hambro, bronserelieff, Fyllingsdalen i Bergen. Vielse, monumental i tre, Riksgalleriet (Nå Trondheim Kunstmuseum). Byste av kunstneren, Frans Widerberg, PE. Verdens gang, monumental relieff, VG.

1987

Den første monografien om Nils Aas kom ut på J.M. Stenersen forlag ført i pennen av Bernard Rostad. Frans Widerberg skriver i forordet om Nils Aas, «Hans hender har øyne». Boken ble meget godt mottatt av anmelderne, Hans-Jakob Brun skrev følgende i Dagbladet: «(…) Denne vakre boken er først og fremst en appetittvekker, uvanlig fint gjennomarbeidet layout, godt produsert i fotografier, velskrevet og uhysterisk i tonen (…)». I boken forteller Nils Aas om sine rutiner og hverdagsliv. På spørsmålet om hvilke mål han setter seg svarer Aas: «(…) Jeg har ingen personlige ambisjoner. Bare på vegne av det jeg lager (…)».

I forbindelse med 25-års jubileet til Norske skog i Levanger, får Aas i oppdrag å skape jubileumsgave av Forretningsbanken og Trøndelagsbanken. Resultatet blir en hoggestabbe i tre med ståløks kalt Bile.

Utsmykkingsoppdrag fra Oslo sentralbanestasjon, monumentalskulptur Spor i rustfritt stål og glass avdukes i avgangshallen. Steinkjer kommunens kulturpris, Plog. Monumentalskulptur Anda i bronse, Inderøy kommune. Kraftsentrum, monumental i seljekvist, Rådhuset i Levanger. Separatutstilling, Aas stiller ut sammen med Jakob Weidemann i Trondheim kunstforening. De får æren av å innvie hver sin nye utstillingssal i anledning av foreningens åpning av nybygg. Aas stiller ut arbeidet Sjakk med blant annet brikkene og treskulpturene, Arvingen (Liten konge), Stigen, Biskop og Pisa.

1988

På 17.mai reiser Nils Aas monumentalskulpturen Flamme, abstrakt stålskulptur på Verdal videregående skole. En lignende variant avmonumentet blir innkjøpt av Volvo konsernet og reist i deres kontorlokaler samme år i Gøteborg, denne gang med rennende vann som en del av skulpturen. Forfatter Halldor Laxness, bronsebyste, Island. Bile, monumental i tre og stål, Holte prosjekt.

1989

Monumentalarbeidet Kors og stein, laget av seljekvist og stein erverves av Aker Eiendom og monteres foran Felix og Bryggeteateret på Aker Brygge. Står nå i Trønderavisa sine lokaler, Trondheim. I et portrettintervju responderer Nils Aas på journalistens kommentar om at andre sier han har flinke hender: «(…) Men flinke hender har jeg fått utlevert, og med klype, klo og fem fingre kan man gjøre det utroligste. (…)».

Separatutstillingen Aner i Kunstnerforbundet, Overlyssalen. Aas uttaler at til denne utstillingen har han tenkt materialene, tre, stein og bronse, «(…) materialer vi har, eller burde ha et intenst forhold til (…)» som han sier i et intervju i Arbeiderbladet.

Kjell Aukrust med Solan og Ludvig, monumental i bronse og granitt, Alvdal. Minnesmerke over falne i den spanske borgerkrig, monumental i granitt og bronse, Birkelunden i Oslo. Alter, monumental, tre og bronse, Aker Kværner på Lysaker, nå Nils Aas Kunstverksted. Politiker og statsminister Trygve Bratteli, bronsebyste ved Oslo Arbeidersamfunn. Minnestøtte for Knut Møyen, studenthytta i Nordmarka. Fuglemannen i tre, PE, nå Nils Aas Kunstverksted (gave 2021). Totem, monumental i tre og tau, Nils Aas Kunstverksted i 1996. Ringen (Syklus), monumental i tre og tau, Nils Aas Kunstverksted i 1996. Kors i seljekvist, et utkast til Felix på Aker brygge og ble ervervet av Nils Aas Kunstverksted i 2005.

1990

Bronsebyste av polfareren Roald Amundsen ved Framhuset i Bygdøy. Kong Olav V, momuentalbyste i bronse, Farrisparken i Larvik. Flyver og gründer Viggo Widerøe, bronsebyste, administrasjonsbygget Widerøe, Bodø. Idrettsmann Magne Lundemo, en bronsebyste på Meråker i Nord-Trøndelag. Anders Jahres Kulturpris, statuett i bronse. Originalt skåret i tre, PE. Gullklapperen, Filmfestivalen i Haugesund. Deltar på gruppeutstillingen «Kunsten å tegne» på Kunstnerens Hus. Harald Flor mente at Aas sitt bidrag bidro til å gi utstillingen tyngde. Deltar med skulpturen Mile på en Norsk mønstring i Nordens Hus på Færøyene i regi av Galleri F-15. Utstillingen fikk tittelen «Norwegian Wood» og vandret videre til Skottland nærmere bestemt Edinbourgh og Manchester med Galleri F15 som endestasjon. Separatutstilling i Galleri Ismene, Trondheim. Deltar på utstilling i Kunstnerens Hus. Aas blir invitert som festspillutstiller sammen med Anne Breivik til den første «Norsk Musikkfestival» i Nord -Trøndelag. Mottar den nyopprettede Anders Jahres kulturpris, en hederspris for utmerket arbeid innenfor norsk kulturliv. Mottar «Den Kongelige Norske St.Olavs Orden», Ridder av 1. klasse.

1991

Monumentalskulpturen Den siste viking i bronse avdukes avordfører Marvin Wiseth i Ravnkloa, Trondheim. Lager monumentalskulpturen Dynamikk i tre til Nord-Trøndelag Distrikthøgskole, i dag Nord Universitet. Skulpturen avdukes i sentralhallen. Lager den monumentale treskulpturen Møte for Aker a.s. sitt 150-års jubileum, nå i Nils Aas Kunstverksted sin samling. Kong Olav V, monumentalbyste i bronse,administrasjonsbygget, Farris i Larvik. Grethe Waitz, monumental i bronse, Epcot-senteret i Florida. Stortingspolitiker Nils Langhelle, bronserelieff, Fyllingsdalen i Bergen. Lager Prisen for Årets folkehjelper for Norsk Folkehjelp.

1994

Får i oppdrag av Pål Bang-Hansen og filmfestivalsjef Gunnar Johan Løvvik å lage monumentet Marilyn Monroe, en gave til Haugesund fra en anonym giver. Skulpturen blir avduket av regissøren, Edith Carlmar under festivalåpningen. Skulpturen fikk sin plassering på bryggekanten ut mot Smedasundet.

Monumentalskulptur Uten tittel i seljekvist og seilduk, Statoils kontor i Stjørdal. Komponist Harald Sæverud, bronsebyste, Grieghallen/Siljestøl. Politiker Haakon Lie, bronsebyste, Det Norske Arbeideparti. Professor Torstein Berthildsen, bronsebyste, Haukeland sykehus. Pianist Kjell Bækkelund i bronsebyste, Konserthus i Oslo. Medalje av Edvard Munch, Munch-museet, i forbindelse med innvielsen av det utvidede Munchmuseum på 50-årsdagen for E.Ms død, 23.01.44. Illustrerer Tilbake til sangene av Erik Bye, J.W. Cappelens Forlag. Lager Fritt Ord pris for Institusjonen, Fritt Ord.

1995

Byggingen av Nils Aas Kunstverksted starter. Aas er med på planleggingen av både arkitektur og innhold, han tar spesielt hensyn til byggeskikken i Straumen. Aas vektlegger også at det er åpent og tilrettelagt for barn, slik at de kan «(…) klemme på leira, og selv prøve seg (…)». Fisker i tre, PE. Høyestrettsadvokat Alf Nordhus, bronsebyste. Museumsdirektør Knut Berg, bronsebyste, Nasjonalgalleriet. Smykke, monumentalt relieff, Hjertnes kommunehus i Sandefjord og ble avduket av Dronning Sonja.

Deltar på «Norwegian Events» i Dublin og utstillingen «Arne Durban & kunstnervenner» på Fossesholm herregård i Buskerud.

1996

Nils Aas Kunstverksted åpnes 3.september på Straumen i Inderøy. Et stort øyeblikk med mange gjester og kulturminister Åse Kleveland åpner. Kunstverkstedet blir omtalt som et «Hendenes monument». Får oppført sin monumentalskulptur Kraft i stål på Kanalplassen i Arendal og ble populært kalt omvendt binders av lokalbefolkningen. Skulpturen ble bestilt i anledning Arendals Fossekompanis 100-års jubileum.

Monumentalskulpturen Studenten i bronse og granitt ble avduket i Nordre gate utenfor NTH, i dag NTNU. Skulpturen skaper røre i Trondheim; den ble kalt for kjønnsdiskriminerende. Debatten går høyt i Trøndeske aviser over en måneds tid. Kulestøtter Bjarne Thoresen, monumental i bronse, Askim. Forfatter Rolf Jacobsen, bronsebyste, Hamar bibliotek. Professor Harald Skjervold, bronserelieff, Norges Landbrukshøgskole i Ås. Odd Dahl, bronserelieff, Norsk institutt for energiteknikk, Kjeller. Kors, veggrelieff i tre, Regjeringskvartalet. Illustrasjoner til «Tilbakeblikk, 50 år etter» av Jens Chr. Hauge, Gyldendal. Fiolinkongen, papirskulptur, Nils Aas Kunstverksted. Liten modell av Studenten støpes i ukjent antall og nummerert opplag til inntekt for monumentet. Nils Aas gifter seg med Christine Reintz.

1997

Separatutstilling med Knut Rose hos Trondhjem Kunstforening, viser monumentalarbeidene i tre, Spenn og Katedral. Separatutstilling «Søyle og sirkel» på Nils Aas Kunstverksted, en utstilling som omfattet prosessen rundt tilblivelsen av Haakon VII. Deltar på utstillingene Galleri Vikerødgården i Hedmark, Solli Brug i Østfold og viser verket Arvingen på «Konger gjennom 100 år» i Sakshaug gamle kirke på Inderøy.

Får reist skulpturen av humoristen Arthur Arntzen i Tromsø i forbindelse med Arntzens 60-års jubileum. Stortingspolitiker Johan Vika, bronsebyste, Vega, Nordland. Generalsekretær i Norges Fotballforbund Nicolai Johansen, Nicken, bronsebyste for Norges Fotballforbund. Spenn og Katedral erverves av Trondheim Kunstmuseum. Lager Likestillingspris, statuett av modellen til Arbeiderkvinnen. Lager Årets museum, Norsk museumsforbund og Blomsterjenta, Norsk pensjonistforbund. Olav den hellige, tre, PE.

1998

Deltar på utstillingen «Norske bilder» i Oslo rådhus. Nils Aas deltar med veggskulpturen Vinge som erverves av Statoil. Finale etter både åpen og lukket konkurranse, tre etapper, om monument over kong Olav V. Ingen forslag vinner frem. Bauta over falne i Falstadskogen i granitt og bronse, Falstad, Nord-Trøndelag. Advokat Rolv Ryssdal, bronsebyste, Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, Strasbourg og Høyesterett i Oslo. Professor Steinar Skjeseth, bronserelieff, Genoparken i Skedsmo. Industrigründer Christian Thams, bronsebyste, Løkken Verk i Sør-Trøndelag. Offiser Knut Haukelid, bronserelieff, Vinje. Direktør Gunnar Randers, bronserelieff, Norsk institutt for energiteknikk, Kjeller.

Nils Aas får i oppdrag av Blaafarveværket å lage papirskulpturen Astrid Lindgren, den innlemmes i samlingen. Hjallis, statuett for Fotballforbundet. Deler til mosaikkvegg, Holtsenteret i Gaza.

2000

Separatutstilling i Galleri K i Oslo, «Nils Aas – Portretter»Utstillingen blir varmt mottatt av kritikere og publikum. Rosende ord som elegante portretter, enestående portrettkunst og terningkast 6 i VG sørger for godt besøk. Separatutstilling 12 fortellinger, Nils Aas Kunstverksted, Inderøy. 12 fortellinger erverves av SpareBank 1 Midt-Norge. Separatutstilling sammen med Håkon Gullvåg på Hässelby slott i Stockholm hvor Aas viser Bru, kjøkkenved. Elg, laminert furu, samarbeidsprosjekt med lokale håndverkere, Muustrøparken på Inderøy. Flyndre, kinetisk stålskulptur for Muustrøparken, Inderøy. Flyndre er tonesatt av komponist og musiker Øyvind Brandtsegg til 10-års jubileet for Nils Aas Kunstverksted i 2006. Formann Ole Bergsrønning, bronsebyste, Løkken Verk i Sør-Trøndelag.

Forfatter Stian Mehren, bronsebryste, Achehoug forlag. Forfatter og skihistoriker Jakob Vaage, relief i rustfritt stål og granitt, Lilleaker. Fisker, bronse. Dramatiker Ludvig Holberg, bronsebyste, Aschehoug forlag. Lager Nikkenprisen, statuett for Norsk fotballforbund, Advokatforeningen’s pris. Lager Willy Brandt-prisen for W.Brandt-stiftelsen.

2001

Nils Aas mottar «Ingeborg og Per Palle Storms Ærespris». Ingstad-monumentet i rustfritt stål og granitt avdukes av Kong Harald foran Vikingskipsmuseet på Bygdøy i Oslo. Stiller ut på Nyfossum låve på Blåfarveværket sammen med Sebastian Sanders. Her vises papirarbeidene Dronning Victoria og Fiolinkongen også kalt Paganini. Deltar på utstillingene «3 tegnere» hos Galleri Adamstuen, tegneutstilling i Nasjonalgalleriet, «Skulptur i stål» av Nils Aas og kolleger på Nils Aas Kunstverksted. Forfatter Ludvig Holberg i bronse, Aschehoug forlag. Lesebokforfatter Nordahl Rolfsen, monumental i bronse, Bergen bibliotek, avdukes av Hennes Majestet Dronning Sonja. Kjell Steinsvik, bronsebyste, Glasshytta, Blåfarveværket. Konsul Anders Sveaas, monumentalbyste i bronse og granitt, Kistefoss. Får i oppdrag å utforme Dagbladets pris Årets spiller.

2002

Portrettegningene av Johan Borgen og Nordahl Grieg blir grunnlaget for to frimerker utgitt av Posten. Deltar med VM-elgen på gruppeutstilling hos Galleri Fold i Stokke. Utstillingen med «Blyant og penn, fire avistegnere gjennom 50 år» vises på Nils Aas Kunstverksted, Inderøy. Utstillingen vandret videre til Avistegnernes Hus i Drøbak. Forfatter Arvid Hanssen, bronsebyste, Finnsnes, Troms. Karen Abigail Sømme, Konserthuset, Stavanger. Museumsdirektør Tone Skedsmo, bronsebyste, Nasjonalgalleriet. Inspektør Dietrichsen, bronsebyste, Oslo Handelsgymnas. Kollentrollet, monumental i betong, avduket i mars 2002. Dobbeltbysten av Anne Stine og Helge Ingstad til Canada. Lager Marilyn Statuett, pris for Den norske Filmfestivalen i Haugesund

2003

Nils Aas arrangerer utstilling på Nils Aas Kunstverksted i forbindelse med sitt 70-års jubileum. Han inviterer kollegaer til mønstringen «Mennesker jeg har møtt – 39 skulptører». Nils Aas viser også egne arbeider på jubileumsutstillingen «Papir, tre og tråd». TV-fotografen Sverre Krüger lager film om Nils Aas for NRK. Titanskulpturen Stavhopperen avdukes på industritomta til Aker Verdal, et samarbeidsprosjekt med håndverkere ved Aker Kværner Verdal. Kunstneren Jakob Weidemann, bronsebyste, Steinkjer rådhus, Nasjonalmuseet, Lillehammer kunstmuseum. Kunstneren Håkon Bleken, bronsebyste, Trondheim Kunstmuseum. Båtform, monumental i tre, Norveg, Rørvik i Nord-Trøndelag. Arvegods, monumental i tre, Statsskog, Namsos. Kors monumental i granitt, Nidarosdomen. Straumen, monumental tegning i kull, Inderøy kommune. Norsk kulturråd kjøper inn treskulpturen Debute.

2004

Festspillutstillingen i Elverum sammen med Ørnulf Oppdahl, «12 fortellinger», Norsk skogsbrukmuseum. Maler og forfatter Christian Skredsvig, monumental i bronse, Sigdal, Buskerud.

Nils Aas dør 9. februar.

Trønder avisa skriver «En bauta er borte.» Steinkjeravisa: «En gigant i norsk kunst.» Verdens gang intervjuer venner og kollegaer. Frans Widerberg: «Han var min beste venn.». Per Ung: «Nils var rett og slett den største.». Kjell Bækkelund: «Han var en kjempe, både som kunstner og menneske.». Bård Breivik: «Han var et utrolig talent, et urtalent.». Museet for samtidskunst ved den gang sjefskonservator, Karin Hallandsjø hedrer Nils Aas med en minneutstilling. Arbeidet med bystene av Lars Roar Langslet og Jahn Otto Johansen ble ikke ferdig på grunn av dødsfall. Arvingene tillot oppstøp av et eksemplar til hver, mot det lages et skilt som understreker at arbeidet er uferdig. Monumentalskulptur av «Kjutta», byorginal i Kristiansand så vidt påbegynt.